Prohledat tento blog

středa 25. března 2009

"Připravte se na brutalitu"

Distribuční společnost Bontonfilm rozeslala varovnou tiskovou zprávu. Stojí za to citovat:

Film Normal vstupuje do českých kin ve 28 kopiích. Slavnostní premiéra proběhne ve středu 25. 3. v Praze, v pěti kinosálech naráz. „Zájem o film je tak velký, že jsme museli na poslední chvíli přidávat další kina. Čekáme přes 1000 lidí,“ říká distributor filmu Aleš Danielis.

Jsou však diváci připraveni na příběh reálného brutálního vraha? Testovací projekce naznačila, že pro slabší povahy může být film Normal šok. Režisér Julius Ševčík vypráví příběh podle skutečné události a nebere si servítky. „Film Normal se odehrává ve třicátých letech - v dekadentní a drsné době ekonomické krize. Je to příběh legendárního sériového vraha, který děsil celou Evropu. Jako takový samozřejmě obsahuje i šokující scény“.

Temný film jde hluboko do znepokojivé psychologie postav a flashbacky ze života sériového vraha působí jako roznětka. Producent po diskuzi s distributorem po dlouhém váhání nakonec stanovili přístupnost na 15 let. Producentka filmu Karla Stojáková k tomu říká „Normal je velmi vizuální a dynamický film, který přesahuje rámec běžné dobovky. Stojíme i o mladého diváka.“

Ve filmu Normal jde o život a o tenkou hranici mezi normálností a šílenstvím. „Mým záměrem není šokovat, ale vyprávět skutečný příběh. Velký důraz jsme položili také na silnou emocionalitu. Postava Dagmar Havlové vnáší světlo, víru a lásku do zlem naplněného života vraha“, říká režisér Ševčík."

Kdo z kolegů publicistů dnes dopoledne půjde na novinářskou projekci, bude mít jasno už v pravé poledne. Já jdu až večer na premiéru - a dám samozřejmě vědět, jaká že ta brutalita byla. Pozornost Ševčíkův film, vzbudil už zajímavě profesionálním trailerem. Protože si ovšem pamatuji, že jsem měla jisté divácké potíže s režisérovým debutanstským Restartem, jsem zatím pouze rezervovaně zvědavá. Rozhodně se nijak netěším - tomu mne zkušenost s českými filmy dávno odnaučila.

(Pro rozcvičku před Normalem: recenzi Jaroslava Sedláčka na Restart najdete v Cinemě 12/2005, str. 90).



2 komentáře:

  1. Tak na testovací projekci to několik lidí fakt nevydrželo. Páreček, co seděl vedle mě, sebou tak dlouho trhal, až odešel. Plný sál opustilo cca 10 lidí. Jinak film celkem zklamání...

    Honza

    OdpovědětVymazat
  2. Proboha, začínám se bát!!! Vivisekce Dagmar Havlové ve stylu Hostelu - to asi nevydržím.

    OdpovědětVymazat