Prohledat tento blog

pondělí 23. března 2009

Výsledky "romské" ankety

Nový film Zdeňka Tyce El Paso (už jste ho viděli?) se postaral o téma malé ankety o vztahu čtenářů tohoto blogu k filmům s romskou tematikou.

Snímek Cikáni jdou do nebe, uvedený nedávno společností Levné knihy na DVD, se kdysi postaral o erotické znepokojení celé jedné divácké generace, která byla na něj naháněna do kin v rámci školní výuky: scéna, ve které krásná hrdinka postupně odkládá nekonečné množství spodniček, patří v rámci povinných školních představení k nezapomenutelným. Znovu vidět tento film, jenž je esencí romantických představ o hrdých, svobodných a divokých Cikánech, kteří raději zemřou, než by ztratili volnost, je ovšem dnes tak trochu akademicky opeterní záležitostí. Případné znovushlédnutí snímku nicméně žádného z hlasujících čtenářů od zájmu o Romy ve filmu neodvrátilo.

Pěkná 3% ovšem v zájmu o téma posílil film Roming, k čemuž blahopřeji všem tvůrcům tohoto podle mého názoru bohužel zmatečně dramaturgovaného filmu (terý nicméně dokázal, že z Jiřího Vejdělka se klube režisér, kterého nepůjde přehlížet).

Ve filmy Gatlifovy a Kusturicovy vkládá naději plných 45% hlasujících tohoto blogu, což je pěkné - zvlášť v kombinaci se 48 % jejich kolegů, které v rámci českých filmů o Romech zatím nic nepřesvědčilo. Nevím ale, jestli tenhle výsledek mohu číst tak, že romská tematika je zajímavá/dobrá, ale jen pokud nepochází z domácího filmového prostoru.

Jinak jen pro úplnost se 3% vtipálků dala vyprovokovat možností hlasovat pro "Cikáni do plynu" - vy ale máte zvrhlý smysl pro humor! (Nepředpokládám totiž, že by ve vybrané společnosti mých čtenářů toto někdo myslel vážně.) Ale vlastně jsem se domnívala, že tahle možnost někoho svede... Byl to takový můj průzkumný kanárek v temném uhelném dole vašich srdcí. Takže příště bude účast v anketě povolena jen na občanské průkazy a každý zájemce bude muset absolvovat testy na přítomnost humoru v krvi.

Ještě malá poznámka k tématu ankety: kdesi jsem se dočetla (tuším, že v jednom z komentářů k zajímavému textu Kamila Fily), že inspirátorka hlavní hrdinky v Tycově filmu pobírala sociální dávky čítající úhrnem 45 000 korun (nebo tak nějak).

To se samozřejmě dá při nasčítání počtu devíti potomků očekávat... ale opravdu velmi by mne zajímal snímek, který by se takovou skutečnost odvážil zmínit v kombinaci se situací finanční nouze, ve které je hrdinka Tycova filmu (té vyplněné žádosti o dávky odnese vítr a dál se prtoblém neřeší - božský nápad!).

Zdá se totiž, že dívat se na Romy jako na nějakou ubohou "socku" by mohlo také patřit k těm ohavným klišé, jaká běžně hýbou "romským" filmem i českou společností (něco podobného, jako že rádi tancují kolem ohňů rozdělaných z parket, vytrhaných z podlah svých panelákových bytů).

Zmínit tyhle ekonomické disproporce si tedy netroufl ani Tyc, který jinak ve svém filmu celkem poctivě snáší nejrůznější i nelichotivá fakta o Romech (aniž je ovšem vidí jinak, než že Romové "jsou prostě takoví"). V El Pasu se v jedné scéně dozvídáme, že hrdinka platí za dva pokojíčky v sociální ubytovně opravdu nesmyslnoui mnohatisícovou sumu. Má potíže s penězi a pořád přemýšlí, jak šetřit (přestat kouřit se jí ale nechce, což mne, na rozdíl od Franty Fuky, zase tam nerozčiluje - nejsem totiž nekuřák :-). Problém peněz ve vztahu k sociálním dávkám se ve filmu ovšem opravdu raději neřeší - tady by totiž ten "umělecký", totálně pozitivní a vstřícný autorův přístup tvrdě narazil. Skoro pro každého diváka je totiž už zcela nepřístupná představa soucítění s někým, kdo disponuje pravidelným, opravdu poměrně vysokým příjmem. ale je věčně na mizině, protože s penězi prostě neumí zacházet. Ony i ty "umělecké" filmy mají svá podivuhodná tabu...

(VÍM, že všichni Romové na tom nejsou jako paní Horváthová. Ale někteří ano - pokud jezdíte po dálnici Praha-Hradec, všimněte si poblíž Sadské zruinovaného domu uprostřed velkého smetiště, který je ozdobený množstvím "talířů" na satelitní příjem. Venku si hrají vždycky romské děti - ale když tenhle hrozný dům jednou ukazovali ve zprávách, nebyl na něm ani jediný satelitní přijímač... Kdo je před natáčením sundal: Romové? Televizní štáb?!)

P.S. Mimochodem, na internetových stránkách Reflexu najdete poněkud ironické "vysvědčení", které můžete vyplnit Václavu Klausovi u příležitosti jeho šesti let v prezidentské funkci. Výsledek vašeho hlasování - jako každá anketa - samozřejmě bude vypovídat především o vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat