Prohledat tento blog

neděle 10. května 2009

Vzhůru k četbě

O víkendu nás televize obdarovala prý dost děsným dokumentem Olgy Špátové o Karlu Gottovi a také "kulturní" show Kniha mého srdce, která je inspirovaná šest let starým pořadem BBC The Big Read. Týká se ankety o nejoblíbenější knihu českého národa, která má "ušlechtile" a interaktivně podpořit náš zájem o čtení. Jestlipak pohled na Jardu Duška, žertovně žeroucího knížku (doslova), někoho podnítí, aby zase po letech sáhl do zaprášené knihovny pro mistra Jiráska? Mezi oslovené "garanty" kulturní vzdělanosti národa ovšem patří i Marek Eben nebo Zdeněk Svěrák - a troufněte si oponovat s tím, že si v poslední době kupujete jen vybrané comicsy!

Do ankety prý už přišlo 92 tisíc hlasů. Ze stovky nominovaných knih je 31 českých a jen 11 jich vyšlo po roce 1989. Mezi nejnovější tituly, které se dostaly do výběru, patří i série o Harrym Potterovi (o kterémžto čtivu a podobných knihách obecně jsem psala onehdy). Série o uživatelsky přátelském dospívajícím kouzelníkovi se prý zatím boxuje o prvenství s Dobrým vojákem Švejkem (kdo z vás ho vůbec četl třeba v posledních pěti letech znovu?) a Malým princem (o kterém mám dnes hluboké, ale hluboké pochybnosti).

Byla doby, kdy se preference gramotného anglofonního lidstva pohybovaly někde mezi Biblí a Tolkienovým Pánem prstenů... V první stovce nominací je prý zastoupeno dvacet děl ženských autorek a osmdesát ze sta knih prý bylo zfilmováno. Uf.

Pokud se chcete hlasování odvážně zúčasnit (a pokusit se svým kultivovaným hlasem zamezit tomu, aby výsledek byl tak hrůzný jako onehdy jiná pseudoanketa, totiž o českou filmovou komedii století), máte šanci do 31. května na této stránce.

Ve věci hlasování o knížkách existují oficiální top teny pro vyspělé, kteří to všechno berou vážně (Magnesia litera 2009) i zaručeně spolehlivé "nejlepší knihy pro váš úspěch". Já bych ale knihu, za kterou bych případně hlasovala, našla spíš někde tady.

A co výsledky mojí malé ankety, týkající se knížek Dana Browna a podstrčené na tuhle stránku s ohledem na blížící se premiéru filmu Rona Howarda Andělé a démoni? (Na novinářskou projekci mne bohužel distributor jaksi opomněl pozvat, film je však podle hodnověrných kolegů dosti děsný. Zatím mne naplňuje předběžnými obamami vlasový porost Toma Hankse, který - vzhledem ke své nadměrné délce - naznačuje možné směřování mého celkem spolehlivě oblíbeného herce do podobných pekel, kam se svým "teen-friendly" hárem zamířil už před delší dobou Nicolas Cage.)

A teď ty výsledky. Těší mne, že žádný hlasující čtenář tohoto blogu nebere knížky Dana Browna vážně. Na druhé (ale vlastně téže) straně plná 4% hlasujících přiznávají (vážně či v legraci), že je fakt nervuje třeba skutečnost, že měl Ježíš pletky s Maří Magdalenou.

Celkem podle očekávání se nejvíc drahých hlasujících - 64% - připojilo k větě, že v otázce Dana Browna jde jen o módního spisovatele, ale proč ne? A 22% hlasujících čtenářů tohoto blogu Dan Brown hluboce štve, k čemuž se připojuji (pročež nám naštvaným k rozptýlení nabízím pohled na tuhle stránku, týkající se protestů katolické církve proti knize Šifa mistra Leonarda, a také nějakých narážek na Roberta Ludluma. A tady je něco o tom, jak se Vatikánu nelíbí Andělé a démoni.).

Mne ty Brownovy knížky vždycky strašně otravovaly i jako zábavné čtivo: nejsem přitom vůbec logický čtenářský typ, který odhalí každou nepřesnost, ale celé mi to přišlo jaksi podezřelé. Brown předstírá, že jeho hrdinové jsou chytřejší než čtenář (a že nejchytřejší ze všech je Dan Brown), ale podobnou důvěru jako třeba Umberto Eco ve Fucaultově kyvadle se mu ve mně nepovedlo vzbudit.

Jen podotýkám, že "skutečné" knihy čtu jen občas a na mém nočním stolku většinou zapadá prachem spíše "čtivo" (momentálně je to zajímavá předloha výborného, ale zcela opominutého filmu Město Ember, Gomora Roberta Saviana, Předčítač Bernarda Schlinka a Rtuť Neala Stephensona).

P.S. Tak jste si v blogu dnes početli? Ve skutečnosti ovšem nemusíte číst nic: stačí si zakoupit hůlku Harryho Pottera. Určitě funguje, protože knižně-filmový marketing je božská věc.



Žádné komentáře:

Okomentovat