Prohledat tento blog

čtvrtek 28. května 2009

Drobná poznámka historická: Jménem krále

Za panování Přemysla Otakara II. (asi 1261-1278) měli královští úředníci hodně práce s pacifikováním vzpurné šlechty: "král železný a zlatý" posléze na její úkor nebývale posílil své postavení v zemi. Pátý Přemyslovec na českém trůně se ovšem v historickém filmu Jménem krále jen mihne: jeho hrdinou je (fiktivní) správce hradu Bezdězu a královský úředník Oldřich z Chlumu (Karel Roden), který jako panovníkův zástupce přijíždí na hrad Vartemberk, kde se mají konat zásnuby rytíře Beneše z Dubé (David Prachař) a Ludmily z Vartemberka(Klára Issová). Ryze politickým sňatkem má být zajištěn mír mezi jejich znesvářenými rody.

Vedle politických intrik a skutečnosti, že nadutý Beneš se tajně stýká s Ludmilinou nevlastní matkou (Markéta Hrubešová), zatímco Ludmila začíná pokukovat po statečném a čestném Oldřichovi, se snímek inspirovaný historickým románem Vlastmila Vondrušky věnuje ještě detektivní zápletce. Série kriminálních činů na Vartemberku totiž vrcholí vraždou Ludmilina otce Markvarta (Martin Štěpánek).


Oldřich se neplánovaně mění v detektiva - ale naneštěstí nejde o příběh hodný ostrovtipu Viléma z Baskervillu ze středověké detektivky Umberta Eca Jméno růže (kterou zfilmoval Jean-Jacques Annaud v roce 1986). Nesmlsnul by si na něm ani méně sofistikovaný, ale zjevně Herculem Poirotem inspirovaný středověký pátrač Petra Kostky v dnes už klasické televizní inscenaci Věry Jordánové Zločin na Zlenicích hradě (1971).

V okamžiku, kdy mužný Oldřich stane u hradního okna, jehož pootevřeným křídlem by se stěží protlačila průměrně tlustá kočka, a vážně zvažuje možnost, že jím značně tělnatý Markvart vyskočil, můžeme šedé buňky mozkové nechat klidně spát. Zvlášť když některé postavy se od prvního okamžiku tváří tak zavile, že v nich viníky zločinu okamžitě hravě odhalí i zmíněná kočka.

Dveře komnat se významně pootevírají, hudba v očekávaných okamžicích výstražně burácí a v laškovně erotických momentech z podhradí neúnavně nasazuje hravé dudy. Postavy (v často ohavně nasazených parukách) pronášejí nechtěně komické rozumářské promluvy. Ať se kameraman David Ployhar snaží, jak chce, nemůže mnoho pořídit se skutečností, že všechno nakonec stejně bude vypadat kašírovaně, ochotnicky a lacině. Nevěrohodnost čiší z každé scény, jakoby všechny ochromila vzpomínka na nedělní televizní pohádky z normalizačního bezčasí. Bohužel však film zase není až tak špatný, že by působil nechtěně zábavně od začátku do konce.

Argumentovat Marketou Lazarovou a Údolím včel by byla pošetilost. Na nový snímek režiséra Petra Nikolaeva ovšem nelze klást ani stejné požadavky jako na nějaký laciný historický hollywoodský snímek - už proto, že možná vlastně vůbec nejde o film, ale o pilotní díl plánovaného televizního seriálu TV Nova. Což by vysvětlovalo i nečekané množství známých hereckých jmen, jež zabydlelo úvodní titulky.

Na snímek Jménem krále ovšem nelze vzhledem k nečekané a všeoblímající bezpříznakovosti klást ani stejné požadavky jako na průměrný americký televizní seriál. Na malé obrazovce by v rámci domácí produkce nicméně nejspíš zaujal už díky svému nezvyklému žánru. Přinejmenším za všech okolností vynikající Karel Roden pak představuje vysoký nadstandard, kvůli kterému Nikolaevův snímek málem stojí za to shlédnout i v kině.

Režisér Petr Nikolaev je přitom kupodivu tvůrcem, který se dočkal většinové pochvaly kvůli schopnosti líbivě, ale celkem neurážlivě evokovat dobovou atmosféru: komu připadaly příliš konformní vieweghovská tragikomedie z éry normalizace Báječná léta pod psa (1997) a milostné drama z 50. let Kousek nebe (2005), nepochybně se zahojil na dokumentaristicky syrové evokaci alternativního života mládeže za komunismu ...a bude hůř (2007). Pokud působení této originální adaptace stejnojmenné knížky Jana Pelce povyšovala na nezávislé gesto i alternativní distribuce po klubech a hospodách, můžeme opus Jménem krále vnímat jako obdobně poznamenaný "výchozím" médiem.

Sledovat ...a bude hůř v zakouřené hospodě u piva, kde hladina hluku samozřejmě neodpovídá temné tišině kinosálu, znamenalo vnímat "nekvalitní" zážitek z projekce jako nedělitelnou a unikátní součást samotného filmu. Film Jménem krále naopak nejspíš změní i to nejhezčí a nejlépe vybavené kino v normalizační panelákový obývák, kde mimoděk zatoužíte po vychlazeném lahváči a možnosti občas kontrolně přepnout na Plechovou kavalerii vysílanou na vedlejším (a jediném) televizním kanálu.

A bude možná hůř: režisér Snowboarďáků a Rafťáků Petr Janák chystá do kin rodinný dobrodružný historický příběh o dětech bránících tvrz Ať žijí rytíři.

ČR 2008, 77 min.
Režie: Petr Nikolaev
Kamera: David Ployhar
Hudba: Jiří Chlumecký
Hrají: Karel Roden, Klára Issová, Jan Kanyza, David Prachař, Lukáš Vaculík, Markéta Hrubešová, Martin Štěpánek, Jan Dolanský, David Matásek, Karel Dobrý, Miloš Vávra, Saša Rašilov, Sandra Pogodová, Jiří Dvořák, Jaromír Dulava
premiéra: 28. 5.

2 komentáře:

  1. Podle všeho to asi nebude žádná sláva, ale snad tam konečně nebude nikdo řešit své vztahové (či jiné) problémy u kuchyňského stolu.
    PS. Janák se dříve jmenoval Karel:-)

    OdpovědětVymazat
  2. A sakra. Vím, že se stále jmenuje Karel a nikdy se zřejmě jinak nejmenoval. Omlouvám se za další ze svých chyb...

    OdpovědětVymazat