Prohledat tento blog

pondělí 5. října 2009

Cesta k Oscarovi: Protektor a spol.

Členové České filmové a televizní akademie rozhodli, že Protektora Marka Najbrta vyšlou jako kandidáta České republiky na nominaci na Oscara. Na spekulace, jestli se posléze propracuje mezi pětici neanglicky mluvených snímků, které se budou o prestižní sošku ve své kategorii ucházet, je zatím asi příliš brzy.

Uzávěrka přihlášek byla 1. října, nominace budou známy 2. února 2010 a samotné oscarové klání se odehraje 7. března (tradiční termíny oscarové show se totiž trochu posouvají kvůli jiné velké akci - olympiádě ve Vancouveru).

Zatím se tedy můžeme rozhlížet po konkurenci - určitě jí ubylo, když se Španělsko rozhodlo nepochopitelně obejít vynikající (ale prý málo divácky úspěšná) Rozervaná objetí a vyslat vstříc Oscarům nový film Almodóvarova nesrovnatelně méně zajímavého krajana Fernada Trueby. Protože jsem v rámci výběru filmů na Karlovarský festival viděla indického kandidáta Harishchandrachi Factory, možná mi uvěříte, že odtud ohrožení nepřichází. Hádám, že oscarová hra bude vrcholit jinde i ve vztahu k italskému kandidátovi, jímž je sicilská rodinná sága Giuseppa Tornatoreho Baaria.

Kdo ovšem viděl ve Varech mrazivě strhující Bílou stuhu Michaela Hanekeho, která dosud nenašla českého distributora, tuší, že Najbrt bude mít konkurenci v žánru i v tématu, svázaném se středoevropským prostorem. Najbrtův majstrštyk bude "ředit" i jiný zajímavý snímek, navíc od sousedů a z téže doby - válečné drama Nedodržený slib Jiřího Chlumského, jejž vyslali do soutěže o nominaci Slováci.

Kompletní seznam titulů z "protektorské" kategorie najdete tady: v užší hře se ocitlo poloautobiografické drama frankofonního Kanaďana Xaviera Dolana J’ai tué ma mère - a k mé velké radosti drama o aboryginském Romeovi a Julii Australana Warwicka Thortnona Samson & Delilah, které bylo k vidění ve Varech (a pěla jsem na něj onehdy ódy ve Filmu a době). Naopak jiný "varský" snímek (který se dostal i do české distribuce) - rakouský opus íránského režiséra Na chvíli svobodní (r. Arash T. Riahi) - mi zase pěkně pije krev kvůli tomu, jak líbivě pojímá své eurotéma, a Oscara mu příliš nepřeju.

***

Co se týče spekulací o anglicky mluvených kandidátech na zlaté svalovce, nápovědu najdete třeba tady nebo tady či tady - a na pořadu dne budou některé pěkné letošní kousky, které už můžete soudit v čaských kinech: Mannova gangsterka Veřejní nepřátelé, psychologické drama Anga Leeho Zažít Woodstock a Tarantinova válečná tragikomedie Hanebný pancharti.
Netrpělivě očekávaná je duchařina Pevné pouto Petera Jacksona, která má u nás premiéru na konci ledna, nebo Cesta, což je adaptace postkatastrofické knížky Cormacka McCarthyho (Tahle země není pro starý), ve které prý exceluje Viggo Mortensen a režíroval ji slibný Australan John Hillcoat (western Proposition). (Premiéra je plánovaná na 11. března).

Nebo bude bodovat
hudební melodrama o schizofrenikovi The Soloist, kde se prý daří zase Robertu Downeymu Jr. a kde upsal duši hollywoodskému ďáblovi talentovaný britský režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Pokání)? Či se oscarově pozlatí Scorseeho a DiCapriův nový společný kousek Prokletý ostrov, který bude v českých kinech k mání 25. 2:? V rámci technických kategoriích se zase hodně - a právem - sází na výbornou comicsovou adaptaci Watchemen - Strážci.

***

VÝSLEDKY ANKETY

Co se týče výsledků polozapomenuté ankety o Protektora, které vám už nechci být déle dlužna, 4% hlasujících se rozhodla splést si Najbrtův snímek s Tarantinovým válečným filmem s Bradem Pittem. Stejné množství hlasujících se o tenhle druh filmů nezajímá, zatímco naopak 36% do kina na Protektora naláká právě téma. Sedm procent se rozhodlo, že svou účast v kině ještě zváží vzhledem k tomu, že plakáty s bicyklem je na tu podívanou moc nenalákaly. A 17% na české filmy nechodí.

"Vítězství" musím přiřknout 46% hlasujících, kteří soudí, že už režisérův předchozí snímek byl zajímavý, takže si na Protektora vyrazí. Protože film už nějakou dobu krouží po vlastech českých a většina z vás ho už možná viděla, snad by stálo za to zeptat se vás v anketě, co na něj říkáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat