Prohledat tento blog

pátek 11. září 2009

Výsledky ankety na sklonku léta

Nastává doba, kdy zralé víno (tedy hrozny) zamíří do sudu - respektive v našem případě do nerezového barelu - a změní se ve víno bouřlivé, tedy burčák. (Povšimněte si při této drobné příležitosti nesprávného pořadí prorežimních komedií v trilogii Václava Vorlíčka, odehrávajících se ve vinařském družstvu ve fiktivních moravských Pálavicích: 1/ Bouřlivé víno - 1976, 2/ Zralé víno - 1981, 3/Mladé víno - 1986.)

Zatímco odstartovala nová anketa (a protože se týká podoby tohoto blogu, koukejte se jí ve vlastním zájmu zúčastnit), musím splatit dluh v podobě komentáře výsledků ankety minulé, odpočinkové a věnované vašim pocitům na sklonku léta. Odpovědi, které jste mohli zvolit, se jen částečně týkaly filmu: možnost odcupitat na nefilmové pole a postěžovat si s přicházejícím podzimem na konec prázdnin, nutnost teplejšího oblečení a jiné otravnosti, využilo 36% hlasujících. Inu, přátelé, s tím se nedá nic dělat: dny jsou stále krásné, ale v chladné noci už si po vzoru Jimonádového Joea nezapomeňte vzít teplé prádlo!

Téměř tolik (33% hlasujících) důstojně poznamenalo, že jejich osobním majestátem změny ročních dob necloumají. Nezbývá než halasně závidět. Dvě procenta se zaradovala, že je konec letním blockbusterům - a stejné množství hlasujících si na stejné téma naopak postesklo. (Je pravda, že ne všechno v letních kinech naplnilo divácká očekávání, svázaná s tou nejpozitivnější možnou představou lehce stravitelné, svižné zábavy - třeba pokračování Transformers, že? Můj největší letní hit se ovšem zrodil už na jaře - čtvrtý Indiana Jones.)
Plná čtvrtina hlasujících rozumně soudí, že "jiné" filmy v podzimních kinech nutně neznamenají kvalitnější zážitek. Ano, po vášnivých a kontroverzních zážitcích s Rozervanými objetími a Hanebnými pancharty a pozoruhodném retru Zažít Woodstock Anga Leeho (o tom bych vám ještě něco měla napsat, že?) to teď bude trochu slabší. Dnes ale startuje prý zajímavý Jánošík (toho jsem ještě neviděla, neboť mne distributor - Bioscop - nepozval na novinářskou projekci). A můžete zaskočit i na varského miláčka publika, tragikomedii Duše Paula Giamattiho, která je jen odvarem filmů Charlieho Kaufmana. Příští týden tu ovšem máme velezajímavého Protektora Marka Najbrta. (O tom jsem zase napsala moc brzy, neb jsem se v květnu náhodou ocitla na testovací projekci - a pak se mi dostalo jemného pokárání producenta filmu.)
Takže prvním filmem, na který jsem tenhle podzim opravdu zvědavá, je Imaginárium dr. Parnasse Terryho Gilliama, které má premiéru až na sklonku října. (Ano, to je "ten film s mrtvým Heathem Ledgerem", což mu jistě zvedne návštěvnost.) Mezi tím tu máme i romantickou komedii o vaření zkušené Nory Ephronové Julie a Julia (která by mohla být zajímavá), nepochopitelný výlet Ivana Vojnára do hájemství Marie Poledňákové Ženy mého muže, a ovšem von Trierova skandálního a protivného, leč skvostně natočeného Antikrista. A taky druhé Bobule, druhý Halloween, čtvrtý Nezvratný osud, šesté SAW a Noc oživlých mrtvol ve 3D. (Což není další posmrtný Ledgerův film.)

Žádné komentáře:

Okomentovat