Prohledat tento blog

čtvrtek 28. ledna 2010

New Yorku, miluji tě


K novému filmu v našich kinech, popsanému distributorem zdatně jako "krátké romantické příběhy", nabídnu jen několik slov: New Yorku, miluji tě je další povídkový film nezávislého ražení, pod kterým je podepsaná kupa režisérů a ve kterém se mihne plno známých herců. Ani jedni, ani druzí nemají moc času se projevit, a tak je to všechno spíš taková kámošská bokovka než celistvá podívaná pro diváky. Vyznění takové "mozaiky lidských příběhů od nezávislých režisérů" je navíc danější a závislejší než finále akčního hollywoodského thrilleru:  život je spletitý a plný lidí různých povah, náboženství, sociálních omezení a osobních úchylek, ale my jsme schopni se s tím společně vypořádat. A navíc milujeme New York (Paříž atd...). Zatímco v sesterském projektu Paříži, miluji tě šlo o převážně evropské tvůrce, zde je škála národnostně výrazně "korektnější" (nemyslím tím zrovna neblahého Bretta Ratnera, ale třeba Fatiha Akina). Sestava režisérů je až na výjimky horší než v Paříži a jména účinkujících herců hvězdnější.

Protože zde ovšem - na rozdíl od klasických povídkových filmů - nejsou jednotlivé segmenty odlišeny názvy a titulky, nýbrž se umně proplétají až k finálnímu bezvýraznému výsledku, můžete si teprve na konci přečíst, kdo co vlastně režíroval. Neboť se ale vzhledem k demonstrativně kolektivnímu rázu projektu nikdo nesměl moc osobitě vyhranit, je to vlastně  jedno.

Navzdory tomu bych ráda poznamenala, že skutečnou hvězdou celého filmu je pro mne Natalie Portmanová: Nejenže režíruje jeden z nejatmosféričtějších segmentů (o procházce chlapečka a jeho opatrovníka letním Central Parkem), ale navíc v tématicky zajímavé povídce Miry Nairové hraje postavu mladé, inteligentní židovky Rifky, která se kvůli vstupu do manželství s milovaným mužem bezvýhradně podřizuje ortodoxním pravidlům (jak známo, Portmanová se hlásí ke svému izraelskému původu a troufá si v médiích mluvit i o svých sympatiích k židovství - což dnes není vůbec samozřejmé).


P. S. Potěchou mého oka ve filmu, který neuškodí,ale také nijak moc nepotěší, byl ještě můj oblíbený Shia LaBoeuf coby invalidní hotelový poslíček v nostalgickém segmentu o bývalé operní divě.

New York, I Love You
Francie / USA, 2009, 110 min
Režie: Fatih Akin, Yvan Attal, Albert Hughes, Allen Hughes, Wen Jiang, Joshua Marston, Mira Nairová, Park Chan-wook, Brett Ratner, Andrei Zvjagincev, Natalie Portmanová, Shekhar Kapur

Hrají: Hayden Christensen, Robin Wright Pennová, Chris Cooper, Maggie Q, Kevin Bacon, Julie Christieová, Shia LaBeouf, Orlando Bloom, Ethan Hawke, John Hurt, Eli Wallach, Natalie Portmanová, Anton Yelchin, Goran Visnjic, Cloris Leachman, Burt Young, Christina Ricciová, James Caan, Andy Garcia

Premiéra: 28. 1. 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat