Prohledat tento blog

čtvrtek 7. října 2010

Scott Pilgrim proti zbytku světa

Když jsem si na blogu Františka Fuky přečetla, že nový film Edgara Wrighta není ani tak určen současné mládeži, ale že jde spíš o jakési retro odehrávající se v současnosti, tak jsem se uklidnila. Nějakou dobu v kině na novinářské projekci jsem totiž byla překvapená, že mne baví film určený dnešním teenagerům. Takže jsem se zase uklidnila: jsem tak stará, jak jsem, ale zatím nedětinštím - a svět současné popkultury není možná zase až tak rafinovaný, jak jsem se začala obávat.

Pokud jste na konci 80. let hráli videohru Super. Mario Bros 2, kde vystupuje bombovitý zloduch s podivným jménem, bude vám jasné, proč se amatérská kapela titulního hrdiny jmenuje Sex Bob-Omb - a podobných "retro" připomínek je ve filmu Edgara Wrighta spousta. Když je nepochopíte, bude vám adaptace kanadského comicsu Bryana Lee O'Malleyho připadat mnohem méně legrační, i když velmi pravděpodobně pochopíte, o co Wrightovi v jeho prvním "zámořském" snímku jde. Příběh třiadvacetiletého torontského outsidera Scotta Pilgrima je vyprávěním o nekňubovi, který se zamiluje do protřelé americké dívky Ramony, ale musí se ve videoherně stylizovaném boji na život a na smrt utkat se sedmi jejími bývalými známostmi a vypořádat se s tím, že zrovna začal chodit s naivní, sedmnáctiletou Číňankou Knives. A taky jde o souboj kapel, čili o pravdu undegroundové obyčejnosti a falečnou moc peněz a slávy...  ...

Scott Pilgrim má být především čímsi jako vyprávěním post-teenagerovské romantické komedie jinými prostředky: Wright - Angličan, který osvědčil svůj humor ve filmech Soumrak mrtvých (2004) a Jednotka příliš rychlého nasazení (2007) - nabízí zkratkovitě vtipné vyprávění plné vtípků vycházejících z videoherní a comicsové estetiky. Ale za všemi těmi nápady a ujetostmi by se měl skrývat příběh docela obyčejného mladíka, který najde sebeúctu, přestane viset na krku svému homosexuálnímu kamarádovi a udělá si pořádek ve svém citovém životě. Ve skutečnosti ovšem vlastně ani tak moc nejde o to, jestli si Scott nakonec vybere Ramonu, zůstane s Knives nebo se třeba vrátí k bubenici Kim, se kterou chodil na střední škole. Jako divákovi je vám to posléze úplně jedno, protože pochopíte, že je to zřejmě ze srdce fuk i režisérovi, který se chce především exhibovat.

Film má přitom konkrétní a zajímavý vizuální styl a hraje v něm hned několik nepřehlédnutelně zajímavých herců: Michael Cera sice nedělá nic jiného než obvykle, ale i to - jako obvykle - stačí.Mary Elizabeth Winsteadová může být docela dobře dívkou něčích snů, i když si moc hraje na Kate Winsletovou (jejíž Clementine z Věčného svitu neposkvrněné mysli Ramona připomíná zálibou v pestrých přelivech).  Ellen Wongová hraje stejně chytlavě jako ona, byť naivní středoškolačku.

A Kieran Culkin v roli sardonického gaye Wallace mi potvrzuje, že jsem už před lety správně udělala, když jsem do něj už kdysi vložila naděje na očištění rodinného příjmení od pohany jménem Macaulay. Anna Kendricková, Brandon Routh či Jason Schwartzman nehrají víc než živě působící figurky, ale to je u vedlejších postav komediální videohry celkem v pořádku.

Podíl na tom, že mne Scott Pilgrim nakonec navzdory tomu všemu dost nudil, má Wrightova neochota zklidnit se a soustředit: nekonečné nezávazné žertování a soubojování, které vlastně vůbec není na život a na smrt, mne posléze dost otrávilo. I když film díky hereckému obsazení působí jako další dílko od party kolem Judda Apatowa, nakonec tedy zapadá spíš do toho, co momentálně dělá režisérův americký kamarád Robert Rodriguez (Wright si od něj nechal složit písničku do Jednotky, dělal jeden z falešných trailerů do projektu Grindhouse a Scotta Pilgrima s Rodriguezem konzultoval). Jde vlastně o stejné nezávazné žánrové žertování s odkazem na 80. léta, jakou je i Rodriguezova akční komedie Machete - což je škoda: Wright má totiž ještě talent i energetický potenciál a byla by škoda, kdyby skončil jen jako další Rodriguezův filmařský kámoš.                  

Scott Pilgrim vs. the World
USA 2010, 112 min., titulky
Režie: Edgar Wright
Scénář: Michael Bacall, Edgar Wright
Kamera: Dick Pope
Hudba: Nigel Godrich
Hrají: Michael Cera (Scott Pilgrim), Mary Elizabeth Winsteadová (Ramona Flowersová), Kieran Culkin (Wallace), Ellen Wongová (Knives Chauová), Anna Kendricková (Stacey), Chris Evans (Lucas), Brandon Routh (Todd), Alison Pillová (Kim), Jason Schwartzman (Gideon).
Premiéra: 14. 10. 2010

1 komentář: