Prohledat tento blog

úterý 24. dubna 2012

Prometheus: Weyland a David 8


Nový film mého oblíbeného režiséra Ridleyho Scotta Prometheus dorazí do českých kin 7. června a já si zase jednou připadám jako naivní fanoušek, který bez použití kritického rozumu dychtivě sleduje rozmyslně se rozjíždějící reklamní kampaň. Postupné "odtajňování" projektu je přitom pěknou ukázkou rozmyslného marketingu (průběžně se popisuje v rámnci informací k filmu tady na Wikipedii). Příprava diváků na film, který má ambice stát se ozdobou letošní letní sezóny, ovšem nezahrnuje jen různé druhy upoutávek zaměřených na různé typy publika, ale (zatím jen dva, ale předpokládám., že jich bude víc) "krátké filmy". Ten první je věnován postavě Peter Weylanda, zakladatele a šéfa společnosti Weyland Corp., která technicky zaštiťuje vyslání titulního kosmického plavidla do hlubokého vesmíru.



Velikášský Weyland (který se prý ve filmu podle svého představitele Guye Pearce jen mihne) samozřejmě není žádný dobroděj, ale sleduje vlastní ziskuchtivé cíle - stejně jako korporace, který vyslala ve Vetřelci (1979) nicnetušící posádku lodi Nostromo vstříc děsivému osudu v podobě příslušníka agresivní mimozemské civilizace. Z manipulátorských postav "Scottových mocných" se Weyland pravděpodobně nejvíc podobá Tyrellovi z Blade Runnera, takže se nejspíš můžeme těšit na další postavu posedlou "frankensteinovským" stvořitelským komplexem. Blade Runner - Scottův pravděpodobně nejlepší film s Harrisonem Fordem v hlavní roli - se pokoušel  v rámci žánrové metafory formulovat podobu "skutečného" lidství prostřednictvím emocí, vzpomínek a schopnosti empatie, Proto Scott kdysi uvedl do hry Tyrellovy umělé výtvory-replikanty. Už ve Vetřelci se však prodlouženou rukou korporace ukázal být "zlý" android Ash (Ian Holm) a svůj podíl na zatajení informací měl i palubní počítač přezdívaný Matka.

V Prometheovi je zástupkyní Weylandovy korporace, která monitoruje průběh expedice, chladná blondýnka Meredith Vickersová (Charlize Theronová). O lodní počítači v novém Scottově filmu zatím nic nevíme, ale i tentokrát bude na palubě umělá bytost - android David 8 v podání Michaela Fassbendera. Tuto postavu představuje další, tentokrát neodolatelný klip, který je pojatý jako dílo Weylandovy společnosti, prezentující nový výrobek.



Je možné, že Weylandovi se povedlo to, o co dlouho a marně usiloval Tyrell, totiž odbourat emoce - jestlipak to Davidovi 8 vydrží do konce? Fassbender svému Davidovi 8 poskytl "startovní" dikci upomínající svou radostnou bezcitností na  legendární palubní počítač HAL 9000 ve filmu 2001: Vesmírná odysea (ve filmu Stanleyho Kubricka ho namluvil Douglas Rain). Uvidíme, jak si s city a morální zodpovědností poradí bytost , kterou podle jejího stvořitele Weylanda inspiroval romantický dobrodruh "Lawrence z Arábie".  

P. S. Další filmeček je věnovaný hlavní postavě, doktorce Elizabeth Shawové (Noomi Rapaceová), která "žádá Weylanda o práci" - nelítostná technická analýza jejího videoprojevu trochu připomíná Voight-Kampffův test z Blade Runnera.

Žádné komentáře:

Okomentovat