Prohledat tento blog

středa 18. července 2012

Reitmanova antiromantická komedie: Znovu a jinak

Mavis (výborná Charlize Theronová) nachází spojence
v invalidním Mattovi (komik Patton Freehauf) 
Když si vybavíte, jaké hovadiny se vesměs hrají v českých kinech v rámci žánru hollywoodské romantické komedie, asi stěží můžete uvěřit tomu, že nový film Jasona Reitmana s Charlize Theronovou v hlavní roli český distributor poslal rovnou do domácího kina. Snímek měl ovšem nevalný divácký ohlas (rozpočet 12 milionů, celosvětové tržby 22,6 milionu dolarů) - a hlavní problémy s filmem (jehož původní název Young Adult odkazuje k termínu používaném v oboru psychologie) jsou v tom, že vůbec nejde o romantickou komedii. Respektive jde o dost temnou a ošidnou hru s jejími pravidly. 

Bezdětná Mavis je přesvědčená,
že děti jsou jen na obtíž
Většinoví diváci ovšem, jak se ukázalo, zřejmě nechtějí vidět film s Theronovou v roli stárnoucí, ošklivé psychopatky. Zvlášť když dílko navenek  přece jen vyhlíží spíš jako nějaký další utešitelský, příjemný příběh o úspěšné mladé ženě, která se vypraví z velkoměsta do rodného zapadákova, aby znovu objevila ty pravé hodnoty (viz např. zellwegerovská Holka z města). Dokonce už podle předtitulkové sekvence je ovšem jasné, že Jason Reitman hraje jinou ligu - a po filmech Juno,  Děkujeme, že kouříte a Lítám v tom je pro mne Znovu a jinak velice uspokojivým důkazem zajímavosti tohoto režiséra. Na kvalitách filmu má podíl i to, že po oscarovém úspěchu Juno se Reitman, který je dnes jistě výrazně zajímavější, než kdy byl jeho otec Ivan, znovu spojil se scenáristkou Diablo Cody (což je pseudonym Brooke Buseyové a tudíž ho nepřechyluji). Ta ve čtyřiatřiceti letech osvědčila pěknou dávku empatie, pozorovacích schopností a sarkasmu, když stvořila svou jen o něco starší vrstevnici Mavis Garyovou. Ta je díky Reitmanovu neméně láskyplnému a nelítostnému pohledu další z nádherných "zrůd" Charlize Theronové (samozřejmě vedle oscarové vražednice Aileen Wuosnosové, zlé královny ve Sněhurce a lovci a sebestředné Meredith Vickersové v Prometheovi). 

Mavis chce "zachránit" svou
středoškolskou lásku Buddyho
(Patrick Wilson) 
Podvratnost postavy sedmatřicetileté Mavis je v jejím dvojím "čtení", které ovšem dává smysl jen dohromady a odkazuje k otázce, jak moc se asi liší naše vlastní sebehodnocení od pohledu našeho okolí. Mavis odešla z provinčního vidlákova do Minneapolis, kde si vybojovala slušné postavení a splňuje tak "objektivní" představu o úspěchu. Dobře situovaná autorka úspěšné knižní série pro dospívající dívky ovšem právě velmi nekreativně zápasí s posledním dílem knižní řady, která už nikoho nebaví. Impulzivní odjezd do rodného městečka Mercury (kde žijí Mavisini rodiče) je tak útěkem před vlastní tvůrčí neschopností i stále nervóznějším nakladatelem. Společensky navenek úspěšná, zazobaná Mavis je pak sebestředná, depresivní, rozvedená alkoholička, která na rozdíl od svých vrstevníků nikdy nedospěla. Tomu odpovídá její infantilní šatník, psí společník na úrovni chlupaté hračky do postele i její neustálé zkrášlování, jež ovšem hraničí se sebezohavováním.  

Beth ( Elizabeth Reaserová) právě
zničila Mavisinu hedvábnou blůzku
Pro Mavis je zprvu nemožné pochopit, že její bývalá láska Buddy (Patrick Wilson - Dan Dreiberg/Sůva z Watchman - Strážců) je šťastně zaneprázdněným otcem  novorozené dcerky a oddaným manželem terapeutky Beth. Ta je sice mnohem "ošklivější", trapnější a méně elegantní než Mavis, ale v dávné  manželově přítelkyni, která se jednoho dne objeví u jejích dveří, okamžitě rozpoznává stejnou emoční disbalanci, jakou zná od svých dětských pacientů. Každá "normální" romantická komedie by potvrdila, že Mavis přijíždí do Mercury navenek se všemi trumfy v ruce a že Beth v rámci vzniklého vztahového trojúhelníku nemá vůbec šanci -  Reitman a Cody ovšem konfrontují "žánrové" představy Mavis o sobě samé a svém postavení s filmovou realitou, která je mnohem skutečnější. Ukazuje se, ža Mavis se svým spolužákům navíc jevila jako nesnesitelná a psychicky nevyrovnaná už kdysi, a teď v Mercury nevzbuzuje obdiv a závist, ale spíš rozpaky, přecházející do odporu (Buddy) nebo soucitu (Beth). 

Matt žije se svou sestrou Sandrou
(Colette Wolfeová)
Jedinou spřízněnou duši nachází Mavis s bývalém spolužákovi, sarkastickém outsideru Mattovi (kterému výborně ztvárnil komik Patton Oswalt). Její psychické znetvoření odpovídá jeho invaliditě, vzniklé kdysi vinou party násilníků, která ho zmlátila  kvůli podezření z homosexuality. (O tom, že Matt není gay,  svědčí nevídaně dojemné a trapné sblížení obou hrdinů, které patří k nejlepším scénám filmu). Mercury tak není žádným hollywoodsky idylickým městečkem s "čistými" lidmi vyznávajícími smysluplné hodnoty, ale místem, kde se děly a dějí zlé věci. Protože složení obyvatelstva se asi příliš neproměňuje, je pravděpodobné, že mezi Mattovými sousedy jsou stále ještě ti, kteří se postarali o jeho celoživotní zmrzačení. To je ovšem motiv, který Cody s Reitmanem rozhodně nijak nevyzvedávají - zůstává v pozadí celého vyprávění, které působí velmi věrohodně, vtipně a hořce. Součástí sítě báječně nejednoznačných prvků je tu i fakt, že ve filmu  chybí záporná postava - Mavis je sice rozhodně po všech stránkách velmi odporná a ubohá, ale je to současně inteligentní a schopná mladá žena a žádná beznadějná ubožačka. Náznak, že se  svými sebeklamy možná jednou vyrovná, činí v mých očích nový Reitmanův film ještě sympatičtějším... Pokud jde o nějaký režisérův vývoj, okouzlil mne film i úsporností a lakoničností, která Reitmanovým předchozím filmům chyběla.

V té tašce rozhodně není pes 
Asi je třeba podotknout i to, že Znovu a jinak není žádnou studií psychopatického chování ani totální, "nezávislou" dekonstrukcí žánru romantické komedie. Je spíš filmem, který z  tohoto žánru vychází a v realističtější rovině potvrzuje některé jeho závěry. Reitman zůstává režisérem, který natáčí nebanální filmy pro diváky, a dokáže zaujmout a pobavit i prostřednictvím velmi smutných věcí. Výsledným dojmem ze Znovu a jinak tak jen stěží může být divákovo odmítnutí nebo znechucení. Takže si to potěšení klidně dopřejte... 

P.S.: Na DVD jsou jako bonusy komentář režiséra, hlavního kameramana a prvního asistenta režie a koproducenta, průvodce natáčením scény v baru, hrst nedůležitých vystřižených scén. Na BLu-ray - jak uvádí distributor - je vedle předešlého i  film o filmu a rozhovor s Reitmanem.

Young Adult
USA 2011, 94 minut, DVD/Blu-ray, titulky/dabing
Režie: Jason Reitman
Scénář: Diablo Cody (Brooke Buseyová)
Hudba: Rolfe Kent
Hrají: Charlize Theronová (Mavis Garyová), Patton Osvalt (Matt Freehauf), Patrick Wilson (Buddy Slade), Elizabeth Reaserová (Beth Sladeová), Colette Wolfeová (Sandra Freehaufová),  Mary Beth Hurtová (Jan), Richard Jenkins
Premiéra na DVD: červenec 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat