Prohledat tento blog

sobota 21. července 2012

Temný rytíř povstal: Tragický start

Reklamní kampaň rozdmýchávala
"apokalyptickou" atmosféru
Podle prvních reakcí některých publicistů se zdálo, že nový film Christophera Nolana bude prostě jen mírným zklamáním - doplácí totiž na velikášské ambice svého tvůrce (místo neschopnosti zvládnout  zvolený koncept by se ovšem dalo mluvit spíš o tom, že tento koncept byl jako "nemožný" už zvolen). O tom ale napíšu víc až v připravované recenzi filmu (který - protože nejsem žádná vášnivá Nolanova obdivovatelka a jeho předchozí dva Batmani nijak radikálně neoblivnili  můj divácký svět - mne vlastně asi docela pobavil, neboť jsem ho nemusela dolaďovat s nějakými nadměrně vyšponovanými očekáváními).

Realita a fikce: Pohled na "místo činu"
připomíná záběr z nějakého filmu
Na temně apokalyptické prvky spojené s reklamní kampaní na závěrečný díl batmanovské trilogie se však napojila tragická realita, která asi - jak se dá předpokládat - nabourá image snímku a ovlivní jeho premiérové tržby (zatím se ovšem samozřejmě nedá odhadnout, jakým způsobem). V českých kinech nejočekávanější titul letošní letní sezóny startuje až 26. července, v USA se však už odbyla jeho půlnoční premiéra - a v multiplexu na denverském předměstí Aurora do diváků začal střílet černě oblečený muž v neprůstřelné vestě a plynové masce. Zasáhl víc než sedmdesát lidí, z nichž podle posledních údajů dvanáct zemřelo. Policie útočníka, který do kina během projekce vtrhl nouzovým východem a svůj útok zahájil granátem se slzným plynem, identifikovala jako čtyřiadvacetiletého Jamese Holmese, který se pak nechal na nedalekém parkovišti bez odporu zatknout. Řada diváků si přitom nejdřív myslela, že jde o svéráznou součást slavnostní projekce. Filmové představení už asi čtvrt hodiny běželo a na plátně se zrovna střílelo (podle mého odhadu může jít o finále úvodní, rozměrné akční scény, která je koncipovaná jako teroristický útok zločince Banea na letadlo s agenty CIA. Jako děsivý moment na mne působí i to, že když diváci opustili kinosál, film - samozřejmě - běžel dál, jako jsou hodinky na rukou mrtvého vojáka.  

Náladová fotka Christophera
Nolana z natáčení
Takový předem pečlivě naplánovaný čin neprovede nikdo "normální": doktorand medicíny Holmes (jehož byt byl prý zamořený výbušninami a svůj střelecký arzenál - poloautomatickou pušku, brokovnici a dvě pistole - prý vlastnil legálně) se zařazuje mezi ty psychopaty toužící po zviditelnění, kteří se bohužel stali nedílnou součástí moderní popkultury. O tom, že odpor veřejnosti k nim se tu mísí s fascinací, bohužel nejde pochybovat. Přezdívka Joker, kterou prý Holmes používal, dovoluje odhadovat násilníkovu identifikaci s anarchistickým zloduchem, kterého v Nolanově batmanovském filmu ztělesnil Heath Ledger (zatímco Joker má tradičně vlasy obarvené na zeleno, Holmes šel prý do červené). Není těžké odhadnout, že Holmesův zločin bude mít řadu následků ve veřejném prostoru: znovu se začne diskutovat o otázce legálního držení zbraní a hlavně bohužel i o návodnosti filmové podívané.

Bruce Wayne (Christian Bale) a
jeho temná stránka - Batman
Mezi ty nejbezprostřednější důsledky tragédie v Auroře ovšem patří opatření spojená s uvedením samotného filmu: studio Warner Bros. kvůli masakru zrušilo včerejší (páteční) slavnostní premiéru v Paříži, které se měli zúčastnit i herečtí představitelé Christian Bale, Morgan Freeman a Anne Hathawayová i režisér  Christopher Nolan. Ten poskytl novinářům prostřednictvím své tiskové mluvčí prohlášení, ve kterém mimo jiné říká: "Myslím, že filmy jsou jedním z největších projevů americké kultury a sdílený zážitek při sledování příběhu, který se odvíjí na filmovém plátně, je důležitým a zábavným způsobem trávení volného času. Kino je jako můj domov a myšlenka, že někdo tak brutálně zneuctil toto nevinné místo plné naděje, je pro mě zničující." I tady už cítíte obranný postoj, souvisejícího s předpokládaným obviněním z kinematografické "návodnosti" - kino musí totiž zůstat primárně "nevinným místem" a odpovědnost za to, co sledují, se musí přesunout na diváky.

Warneři reagovali na tragédii i tím, že stahují z kin upoutávku na film Gangster Squad (v českých kinech má být gangsterka s Ryanem Goslingem a Seanem Pennem uveden od 13. září). Trailer byl součástí reklamního bloku uvádějícího v kinech Temného rytíře a v jeho závěru  skupina zločinců začne v kině střílet skrz filmové plátno do diváků.

"Pokračování" tohoto komentáře si budete moct přečíst v pondělí 30. července kolem poledne.

Žádné komentáře:

Okomentovat