Prohledat tento blog

středa 14. listopadu 2012

Svatba mezi citróny

Kadeřnice Ida (Trine Dyrholmová)  a
obchodník Philip (Pierce Brosnan): láska 
Renomovaná dánská režisérka Susanne Bierová je specialistkou na „vážná“ vztahová dramata (Bratři / 2004, Po svatbě / 2006, Spálené vzpomínky, / 2007, oscarový Lepší svět / 2010). V případě Svatby mezi citróny se ovšem s energií odvážné školačky  vypravila do hájemství romantické komedie amerického typu. I v rámci tohoto cizáckého žánru Bierová akcentuje otázky etiky mezilidských vztahů, které se objevily v jejích předchozích filmech - současně však upadá do nejapnosti a banality, které můžete shledat roztomilými zvláště v případě, že vám před čtyřmi lety nevypadaly všechny zuby při sledování přeslazeného zamilovaného hitu Mamma Mia!. S tím film Bierové spojuje přítomnost Pierce Brosnana i subžánr "svatební komedie".

Astrid a Patrick vypadají jako šťastný pár
Karty jsou rozdány celkem přehledně-  a byl by v tom čert, aby dánské drama rozehrané pod italským sluncem nedopadlo podle očekávání. Máme tady hrdinku prezentovanou tak sympaticky, že musíte nechtěně skřípat zuby: Protagonistkou vyprávění je kodaňská kadeřnice Ida (Trine Dyrholmové, která se objevila už v  Lepším světě), rozpačitá žena středních let, která právě vyhrála souboj s rakovinou. Idin manžel Leif ovšem emočně složitou situaci nezvládl: rozhodl se ženu opustit s mladou milenkou Tildičkou těsně před odjezdem do Itálie na svatbu dcery Astrid. Ta si po tříměsíční známosti bere Patricka, syna úspěšného britského obchodníka Philipa (Brosnan), usazeného v Dánsku... V Philipově mírně zanedbané, luxusní vile poblíž Sorrenta se tak scházejí dvě po všech stránkách odlišné rodiny, jejichž členové během několika hodin zbývajících do svatebního obřadu odhalí svá skrytá traumata, vzájemné frustrace či utajované touhy. Zatímco Astrid začíná pochybovat o tom, že Patrick je ten pravý, Ida, zápasící s pochybnostmi ohledně svého zdravotního stavu, nachází pochopení u Philipa. Upjatý, workoholický vdovec přepjatou a zmatenou Dánku zprvu nesnáší, ale pak pochopí, že by mohla změnit jeho život k lepšímu - rozhodně víc než nesnesitelná švagrová Benedikte (nesnesitelná Paprika Steenová)... 

Philip a "jeho" ženy: Benedikte, Ida
- a  nevěsta Astrid
Susanne Bierová se svým oblíbeným scenáristou Andersem Thomasem Jensenem pojali Svatbu mezi citróny jako žánrovou zábavu s množstvím dramatických. "vážných" prvků. To film výrazně odlišuje od standardních hollywoodských romancí a dodává mu trpké podtóny - výsledkem je však značně disharmonická směsice, jež ve srovnání s některými sofistikovanými hollywoodskými až zaráží svou přímočarostí. Svatba mi připomíná jiný dánský film, který nedávno prošel českou distribucí - romantickou komedii Mazel  */. Také v ní se vnitřně nejistý hrdina středních let vydal hledat sebevědomí do slunné ciziny, také tam "nečekaně" našel lásku u chápavého cizince... Přestože Svatba se opírá o hvězdy, nesoulad začíná právě u kombinace obou velmi šaramantních, leč herecky zcela nesourodých hlavních představitelů – Brosnana a Dyrholmové. Některé vedlejší postavy jsou zajímavé, ale možná spíš proto, že je režisérka nějakým výrazným způsobem posunula od pouhé karikatury k věrohodnosti, ale nestihla je zapracovat do svého v zásadě melodramatického konceptu (mám na mysli třeba Benediktinu problémovou dceru).   

Leif přiveze na svatbu Tildičku 
Skutečnost, že jsem se v některých okamžicích styděla se na film dívat (podobně, jako se rdím studem u děl Marie Poledňákové či  u druhého Sexu ve městě), asi mnoho neznamená: je to patrně otázka osobního nastavení. Připadá mi totiž odjakživa dost nevkusné, když nějaký režisér barevně ladí kostýmy a interiéry tak, aby se hodily k modrým očím protagonistů... Objektivně vzato je ovšem Svatba mezi citróny prostě výsledkem solidního kalkulu režisérky, která se s Oscarem za Lepší svět v ruce rozhodla natočit nějaké to lehčí zboží, protože takový úkol přece inteligent hravě zvládne. A inteligentní evropský divák na tu spikleneckou hru přece určitě rád přistoupí! Taková usměvavá vypočítavost mi jde proti srsti mnohem víc, než poctivá řemeslná přímočarost těch "opravdových" hollywoodských romancí.  

*/ Psala jsem o něm tady.    

Dánsko / Švédsko / Itálie / Francie 2012, 112 minut, titulky
Režie: Susanne Bierová
Scénář: Susanne Bierová, Anders Thomas Jensen 
Kamera: Morten Soborg
Hudba: Johan Soderqvist
Hrají: Trine Dyrholmová (Ida), Pierce Brosnan (Philip), Kim Bodnia (Leif), Paprika Steenová (Benedikte), Sebastian Jessen (Patrick), Christiane Schaumburgová (Tildička), Molly Blixt Egelindová (Astrid), Ciro Petrone (Alessandro), Micky Skeel Hansen (Kenneth).
Premiéra: 15. 11. 2012 

Žádné komentáře:

Okomentovat