Prohledat tento blog

sobota 2. března 2013

Český lev 2013: jednooký králem mezi slepými

Ve stínu 
Jubilejní, dvacátý ročník Českého lva se nesl ve znamení jediného filmu - krimidramatu Davida Ondříčka Ve stínu. Ten sezobal devět ocenění včetně těch nejprestižnějších (za nejlepší film, režii a scénář). Ivan Trojan si odnesl Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon - a pozadu nezůstali ani autoři scénáře, hudby, výtvarného řešení, střihu a kamery. Když k tomu připočteme to, že snímek dostal i ocenění za nejlepší filmový plakát a Cenu filmových kritiků a teoretiků, jiný film skoro jako by ani neexistoval. I když si přiznáme, že loňský rok byl na kvalitní, zajímavé tituly mimořádně slabý, zarazí neúspěch Slámova líbivého artu Čtyři slunce i Hřebejkovy "ošklivé" adaptace Odpad, město smrt. (Oba tyto filmy si odnesly jen sošky za herecké výkony - v prvním případě pro Kláru Melíškovou, v druhém pro fenomenální Gabrielu Míčovou). Také Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka získal jen hereckého Lva Ondřeji Vetchému. .

Odpad, město, smrt
Je zajímavé, že hlasování Akademiků dopadlo prakticky stejně jako hlasování českých filmových kritiků (jehož výsledky najdete zde). Rozdíl je kosmetický - v kategorii nejlepší scénář v jednom případě zabodovalo Ve stínu, v druhém Čtyři slunce. Kritikům ale zbyla aspoň cena pro režiséra Olma Omerzua (Příliš mladá noc). Zcela opomenutý zůstal Najbrtův Polski film (který se mi sice moc nelíbil, ale osvěživou drzost mu upřít nelze), Michálkův moralizující Posel či Oukropcův svobodně hravý Modrý tygr.

Asi nezbývá než doufat, že letošní rok bude na zajímavé filmy bohatší, a věřit, že vítězství jednookého mezi slepými se nestane pravidlem. A že z jubilejních lepší nakonec zbude hlavně ta bezvadná upoutávka s moderátorem Janem Budařem.

Kompletní výsledky najdete tady.

1 komentář:

  1. Proboha - Budař? Skutečně - nudař! Vůbec nechápu, jak po trapasu v klání se skvělým a - na rozdíl od Budaře - vtipným Macháčkem před pár lety, se znovu ujal koérmidla večera. Trapnost, trapnost, trapnost!!!

    OdpovědětVymazat