Prohledat tento blog

čtvrtek 11. dubna 2013

Dávám tomu rok: pokus o jinou romantickou komedii

Vztah Nat a Joshe vypadá dokonale 
Americké romantické komedie mají dnes většinou tak standardní průběh, že jakákoli odchylka působí až nepřiměřeně osvěživě. Britská produkční společnost Working Title působí na trhu dvacet let, a za tu dobu uvedla do světa řadu snímků tohoto žánru, které daná pravidla nejen vytvářely, ale i podrývaly a narušovaly. Ve Čtyřech svatbách a jednom pohřbu (1994) se hrdinové rozhodli žít spolu až do smrti bez sňatku, v Notting Hillu (1999) se hollywoodská herecká hvězda snížila k obyčejnému knihkupci a Láska nebeská (2003) nabídla téměř kompletní katalog vztahů a postav romantického žánru.

Neuplynul ani rok... a už chodí
na manželskou terapii
Zmíněné snímky byly spjaté s osobností scenáristy a režiséra Richarda Curtise, který má na svém kontě i oba Deníky Bridget Jonesové a patří tak k nejvlivnějším a nejúspěšnějším autorům tohoto žánru. Zatím posledním Curtisovým scenáristickým dílem však bylo Spielbergovo drama Válečný kůň - a jeho comebackem se může v rámci "jeho" žánru stát Lásky čas, který se chystá do kin v květnu a který kombinuje sci-fi a milostnou romanci. Poslední romantickou komedií, kterou Working Title vyrobil, byl před pěti lety průměrně zdařilý, ale rozhodně ne vynikající film Určitě, možná. Dávám tomu rok je tak po delším čase návratem k žánru, který tuto společnost proslavil. Jejím scenáristou a režisérem je debutující Dan Mazer, známý díky spolupráci s komikem Sachou Baronem Cohenem (Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu / 2006 – nominace na Oscara, Bruno / 2009).

Nat potkává Guye, Joshe to
táhne zpět k Chloe
Romantická komedie o mladém manželském páru, který během prvního roku soužití zjišťuje, že se k sobě nehodí, ovšem není žádným ujetým, bláznivým kouskem, ale pokusem chronicky známá pravidla trošku protřepat a oživit říznou mluvou a některými lehce střelenými scénami - a nabídnout divákovi trochu jinou pointu, než jakou si zvykl očekávat. Jinak je ovšem příběh manželů Nat a Joshe, kteří odhalí značnou nekompatibilitu svých povah a začnou koketovat s myšlenkou nevěry, podřízen známým schématům. Vedle ústřední dvojice (Rafe Spall a Rose Byrneová -  pár postrádající hereckou chemii) se tu objevuje Joshova bývalá americká přítelkyně Chloe (Anna Farisová) a Natin nový, americký klient Guy (Simon Baker) a pár dalších, vesměs nepříliš zajímavých vedlejších postav (výjimku tvoří energická Naomi v podání Minnie Driverové). 

Pro Dávám tomu rok platí, že snaha udělat něco jinak je sice chvályhodná, ale žádný zázrak se nekoná, když autorovi chybí timing a vkus a nedokáže sladit britské a americké herce v hlavních rolích (Rose Byrneová je sice Australanka, ale její herectví je hollywoodsky aseptické). Mazerův debut není vyslovená prohra, ale má k prohře docela blízko - což je škoda, protože nápad zkusit to znovu a jinak by společnosti Working Title docela slušel.

I Give It a Year
Velká Británie 2013, 98 minut, titulky
Scénář a režie: Dan Mazer
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrají: Rose Byrneová (Nat), Anna Farisová (Chloe), Rafe Spall (Josh), Simon Barker (Guy), Minnie Driverová (Naomi), Jason Flemyng (Hugh), Stephen Merchant (Danny)

Premiéra: 11. 4. 2013


Žádné komentáře:

Okomentovat