Prohledat tento blog

pátek 8. července 2016

Z Varů: Na festivalu začíná budoucnost

Na karlovarském festivalu se neoceňují jen výsledky a nehodnotí pouze filmová přítomnost. Mimořádná pozornost se věnuje budoucnosti české i středoevropské kinematografie. MFF Karlovy Vary i letos naplňuje představu mostu spojujícího západ s filmovým východem. Otevírá i širokou diskusi o domácím filmu. Ve čtvrtek o stavu současné české kinematografie v rámci oblíbeného formátu KVIFF talks promluvil filmový kritik Kamil Fila, se kterým diskutoval přední český producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Řeč se podle očekávání točila i kolem možnosti, že domácí film prochází dramatickou proměnou a přichází „nová nová vlna“. Fila tvrdí, že v posledních dvou letech v českém filmu vzrušujícím způsobem narůstá energie nesrovnatelná s čímkoli, čeho jsme byli svědky v uplynulém čtvrtstoletí.

„Režiséři z nastupující generace mají bezesporu talent, ale zatím nenatočili nic, co by nás starší smetlo,“ prohlásil v rozhovoru pro Festivalový deník skepticky autor soutěžního snímku Učitelka – devětačtyřicetiletý režisérský matador Jan Hřebejk.

O možnosti předání generační štafety ovšem vypovídá už fakt, že druhý soutěžní snímek – Vlka z Královských Vinohrad – za (v březnu zemřelého) režiséra Jana Němce dokončil jeho tehdejší pomocný režisér Tomáš Klein. Devětadvacetiletý absolvent FAMU se těšil naprosté důvěře o půlstoletí staršího režisérského klasika. Právě MFF Karlovy Vary nabízí začínajícím autorům řadu příležitostí, jak na sebe a své projekty upozornit, jak navázat kontakty a vstoupit hlavními dveřmi do profesionální sféry. Autoři z Čech se tak ovšem střetávají se silnou konkurencí. European Film Promotion ve spolupráci s MFF Karlovy Vary představilo v programu První podání deset režisérských nadějí - studentů a absolventů filmových škol. Žádný Čech se ovšem mezi ně neprobojoval.

Už druhým rokem je partnerem Prvního podání stanice Sundance Channel propojená s mekkou nezávislého filmu – festivalem Sundance, s nímž MFF Karlovy Vary udržuje dlouhodobě velmi dobré vztahy. Součástí varského programu je i snímek Tramontane, jehož tvůrce - libanonský režisér Vatche Boulghourjian -, získal podporu ve filmové laboratoři FFP Lab. O tom, že zde během třiceti let získalo podporu množství úspěšných filmů a filmařů, hovořil na odborném fóru Paul Federbush ze Sundance Institute.

Významnou událostí MFF Karlovy Vary je už dvanáct let panel Works in Progress. Filmaři ze zemí střední a východní Evropy, Balkánu, Turecka a zemí bývalého Sovětského svazu v něm letos představili vybrané nové filmy. Odborná porota dala ovšem před českými projekty (Křižáček Václava Kadrnky a česko-slovenská Špína Terezy Nvotové) přednost černohumornému dramatu Rekviem pro paní J. srbského režiséra Bojana Vuletiće. Projekt získal cenu v celkové hodnotě 100 000 EUR. Ta zahrnuje postprodukční služby společností UPP a Soundsquare a finanční hotovosti 10 000 EUR od Barrandov Studia.

Zcela nově byla udělena také cena Eurimages Lab Project. Nejslibnějším z osmi vybraných koprodukčních filmů, točených nekonvenčním a inovativním způsobem, se stal poetický snímek Vytrvalost. Tvůrčí tým v čele s režisérem Mihou Knificem si tak z Varů odnesl příjemných 50 000 EUR.

Dramaturgická a scenáristická platforma MIDPOINT se stala partnerem sekce Pitch & Feedback. Ta prezentuje české a slovenské filmy, jež mají už v rané fázi vývoje potenciál uspět na nadnárodním filmovém trhu a směřují k mezinárodní koprodukci. Ostře sledovaná akce proběhla na MFF Karlovy Vary už popáté. Jejím cílem není jen nastartovat projekty správným směrem, ale také upozornit na ně mezinárodní odbornou veřejnost a propojit filmaře se zahraničními profesionály.

Pozornost není ve Varech věnována jen hrané produkci. Jihlavský mezinárodní filmový festival představil dvanáct dokumentů ze střední a východní Evropy na už dvanáctém ročníku Docu Talents. Mezi režiséry a producenty vybraných celovečerních titulů bylo i zkušené duo Vít Klusák a Filip Remunda s filmem Český Pepík jede do Polska poznat lásku k bohu. Zaujala i talentovaná dokumentaristka Petra Nesvačilová se Zákonem Helena.

MFF Karlovy Vary tak letos potvrzuje, že soustavně podporuje „mladou“ kinematografii a nově vznikající zajímavé projekty. Navíc neustále hledá další možnosti, jak se v rámci těchto aktivit propojovat s dalšími významnými subjekty. 

(Tohle je text, který  jsem napsala coby varská dopisovatelka deníku a webu E15. Za možnost uveřejnit ho i zde redakci děkuju.)

Žádné komentáře:

Okomentovat