Prohledat tento blog

úterý 30. března 2010

Znovu viděný: Hugh Grant v "muzikálu bez muzikálu" Hudbu složil, slova napsal

Sobotní večer s virózou a tři roky starou romantickou komedií Hudbu složil, slova napsal nakonec nebyl tak strašný, i když o nakažlivosti prvního a bezpečné aseptičnosti druhého nešlo pochybovat. Režisér Marc Lawrence totiž není pěvcem s vysloveně pokleslým vkusem, ale pouze režisérem bez vlastností, který jde na ruku Hughu Grantovi (ročník 1960) v jeho snaze udržet se na plátně naživu coby představitel romantických komedií (Láska s výstrahou - 2002 - se Sandrou Bullockovou, Hudbu složil, slova napsal - 20007 - s Drew Barrymoreovou, Morganovi - 2009 - se Sarah Jessicou Parkerovou). Ze zpětného pohledu se mi kombinace s o patnáct let mladší Barrymoreovou zdá nejsnesitelnější z Grantových partnerství z poslední doby, především proto, že vnáší do jeho umělohmotného světa cosi jako snahu o přirozenost. V roli Sophie Fisherové, která přišla do bytu upadlé pophvězdy 80. let Alexe Fletchera jen zatím květiny a zůstala tam jako jediná možná hybatelka hrdinova comebacku, totiž přebírá polohu, která Granta v druhé polovině 90. let změnila v intenzivně vnímanou romantickou ikonu: roztomilou rozpačitost, zmatenost a nemotornost.  


U Sophie v Lawrenceově filmu tak ještě funguje to, co je vlastně spíš ženské než mužské, u Granta to tak dobře působilo kdysi  ve Čtyřech svatbách a jednom pohřbu - a co se rychle měnilo v karikaturu (korunovanou v "nadromantické" komedii Láska nebeská rolí zamilovaného ministerského předsedy). Grant v módním naježeném účesu dnes překlopil svého pomilováníhodného nekňubu  v přidrzlého náfuku, který je ovšem ve vztazích ve skutečnosti stejně nemotorný jako jeho předchůdce. (Mimochodem se pozapomíná, že v roce 1995, kdy si zahrál zmatence non plus ultra v Rozumu a citu, vytvořil i jeho pozoruhodnou antitezi v Neobvyklém dobrodružství Mikea Newella.)   



Zajímavost filmu Hudbu složil, slova napsal spočívá - vedle Grantova ucházejícího výkonu, jeho snesitelného partnerství s Barrymoreovou a autorovy podivuhodné necitelnosti k otázce pokojových rostlin - i v tom, že jde vlastně o "muzikál bez muzikálu". Situace skládání písně totiž patří mezi základní výzbroj klasických muzikálů, odehrávajících se velmi často v prostředí showbyznysu (k těm patří - namátkou - např. Velikonoční přehlídka, Písně z Braadwaye Královská svatba či Přidej se k nám s Fredem Astairem nebo Zpívání v dešti s Genem Kellym). Alex jako skladatel a Sophie jako textařka mají jen pár dní na to, aby složili píseň, kterou si objednala současná popová hvězdička Cora Cormanová (Haley Bennetová). Pokud se jim povede složit něco, co by se líbilo jí i jim (což se zpočátku jeví jako nemožné), uvedla by Alexe znovu na scénu v rámci svého vystoupení, což by znamenalo jeho nepochybný comeback. 



Prohlubující se vztah Alexe a Sophie, kteří jsou si na počátku vyprávění samozřejmě dost protivní,  neprovází jen paralelní vznik milostné písně (což je obvyklý muzikálový proces), ale i jiný proces příznačný pro muzikálovou sféru: harmonizování různých, navenek protikladných názorů na její podobu. Alex nejdřív působí jako produkt popové kultury, kterou už  vyznávají jen vdané fanynky v přechodu, Sophie jako nepraktická intelektuálka a Cora jako mladičká idiotka spojující ve svých písních pro pre-teenagerovské publikum nesmyslně erotiku a buddhismus. Zatímco Alexův svět je ve filmu docela propracovaný, Sophiin a zvláště Cořin zůstává naneštěstí pouze parodicky naznačen. Všechny tři postavy se ovšem nakonec nějakým zázrakem "zharmonizují". 


Pokud mluvíme o harmonizaci, jde tady ovšem spíš o unifikaci trojice roztomile švihlých postav prostřednictvím vzniklé písně "Way Back into Love" (jejíž text by mimochodem slušel spíš příběhu ve stylu "remarriage" než vyprávění o zrození nového vztahu). A pokud mluvím o zázraku, bývaly podobné pravidelně možné právě v navenek beztížném světě klasického muzikálu - a to právě prostřednictvím "smíření" různých hudebních stylů (tuto kapitolu ovšem uzavřel v roce 1977 Martin Scorsese "psychologickým muzikálem" New York, New York, který ukazuje, že smíření různých hudebních světů je "ve skutečnosti" stejně nemožné jako porozumění mužů a žen)... 


Film Hudbu složil, slova napsal se tak představuje jako jakýsi "muzikál bez muzikálu", respektive jako film, který v rámci jiného žánru využívá některé klasické muzikálové postupy. Možná nejvýraznější je to právě v závěrečné scéně spojující symbolicky jeviště s hledištěm a zákulisím a oslavující samotnou existenci show. Tou logicky končívala většina muzikálů odehrávajících se ve světě showbyznysu. Zde na jevišti titulní píseň jako milostný duet zpívají "změněná" Cora a "změněný" Alex, který si v pauze odskakuje do zákulisí za "změněnou" Sophií. Podle žánrové logiky by hrdina ovšem neměl zpívat s Corou - ta je pouze zástupnou postavou pro jeho "návrat do života/na pódium". Polibek ústřední dvojice tedy alespoň promítá kameraman Cořiny show na plátno nad pódiem. (Dodnes nepřekonané řešení poněkud hlouběji zkoumaného pracovně-vztahového trojúhelníku najdete ve Zpívání v dešti: zde se nejprve odlišuje "pravost" hrdinovy lásky v profesionální sféře odhalením, že v zákulisí zpívala za neschopnou kolegyni, načež je přizvána na pódium už jako hvězda a stvrzuje svou milostnou sounáležitost s hrdinou duetem.) (Mimochodem je pěkné si v téhle souvislosti vzpomenout i na velkolepé řešení stejné situace v podání Baze Luhrmanna v Moulin Rouge - ten se mimochodem indických motivů jen tak nevzdal :-)). . 


Marc Lawrence tedy - ale spíš jako scenárista než jako režisér - není zase takový nudný patron, jak by se zdálo. Má povědomí o klasických žánrech a nebojí se s nimi pracovat. Jeho verze smíření tří různých světů, které se sejdou v jedné banální písničce za asistence Cořiných vřeštících předpubertálních fanynek, je sice  pitvorná a neelegantní, ale vzhledem k současné věkové úrovni filmového publika vlastně dost realistická. 

2 komentáře:

  1. Helló Mindenki, a nevem Safa El Sadat, 20 éve házas vagyok a férjemmel, és két fiam van, egy idősebb 16 és fiatalabb 11 év. A férjem nagyon szeretett, de egy olyan pontra jutott, amikor egy nővel foglalkozott, aki munkatársa. Soha nem képzeltem el, de valahogy megváltozott az én hozzáállása a hozzám és a gyerekekkel, a késői munkából eredő gondolkodásmód gondolta át az ügyet, még akkor is, ha március 20-án megünnepeltem az esküvőn. jubileumi nap, 15 nappal az esküvő évfordulója előtt bevallotta, hogy igen, hogy szexelte a munkatársaival. Az ágyamba hozta, amikor munkába mentem, ez azt jelenti, hogy az érzéseim teljesen értéktelenek voltak neki, a lelki állapotom tele van kínokkal, azt hiszem, nem tudom elfelejteni és helyreállítani a fájdalmat. ő és én soha nem akartam megcsinálni az erőszakkal, ő akar legyőzni engem, amikor elvált, azt mondta, hogy féltékeny a kapcsolatunkkal, és ő tönkretesz engem a férjem vételével. Meg kellett beszélnem egy barátommal, aki megkért, hogy találjak egy helyes varázslatot, először soha nem hittem ebben a Cast helyesírásban, de meg kell próbálnom, amíg nem találkoztam a PROPHET NOSA UGO e-mailben az interneten arról, hogy segített annyi embernek, hogy visszaszerezze és segítse a kapcsolat megteremtését és az emberek boldogságát a kapcsolatukban és más szellemi betegséggel kapcsolatos történetekben, és többet, elmagyaráztam a helyzetemet, és segített nekem néhány imát, néhány gyógynövényt és gyökerek és egy kis áldozat, amit tettem, és 7 napon belül visszatért, hogy bocsánatot kérjen, és ez csak egy csoda volt számomra, boldog vagyok ma, hogy segített, és büszkén mondhatom, hogy a férjem most újra velem van és most szerelmes belém, mint soha.
    Szüksége van segítségre a kapcsolatodban, mint például a férfit, feleséget, barátot, barátnőt, lottó nyerését, gyógynövénygyógyulást, HIV-t, STD-ket, asztmát, ízületi gyulladást, fibroidot, stroke-ot vagy bármilyen betegséget, spirituális problémát Az álláskeresés, a hozzászólóimnak, akik az életem kihívásaira vonatkozó segítséget igényelnek, kapcsolatba kell lépniük a PROPHET NOSA UGO-val, és örülök, hogy megtetted.

    E-mail: nosaugotemple@gmail.com
    WhatsApp: +34631686040
                         +17207992813

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, tady je rychlý, jen v případě, že zoufale potřebujete kouzelné kouzlo, které vám pomůže oživit váš rozpadlý vztah, je opravdu všestranný, soucitný a spolehlivý, pokud jde o kouzlení. Doktor Egwali pravopis domů je tou pravou volbou pro vás. Kontaktujte ho a vysvětlete mu, a mohu vás ujistit, že zbytek by byl úplnou magií, můj milostný život byl na pokraji zhroucení, dokud jsem si neobjednal milostnou frázi, jsem dnes živým svědkem, proto používám toto médium k dejte světu vědět o tomto velkém doktorovi čarodějnic, který mi přinesl klid a pohodu, promluvte si s ním ještě dnes a nechte své emocionální obavy zahodit.
    Oslovíte ho na těchto kontaktech!

    WhatsApp: +2348122948392
    Kurýr: dregwalispellbinder@gmail.com

    OdpovědětVymazat