Prohledat tento blog

úterý 30. srpna 2016

Buchty a klobásy: divákův ráj za hranicemi vkusu

Touha lahůdkového párku zasunout se do sličné žemle z vedlejší police v samoobsluze je spíš tématem pro pikantní animovaný skeč. Jen stěží si lze představit, že prostoduše obskurní vtípek by se mohl rozvinout do podoby vtipného a chytrého celovečerního filmu. Autorům animované komedie Buchty a klobásy, která ve čtvrtek vstoupila do českých kin, se to zjevně povedlo. Snímek, na němž se podílela parta populárních komiků vzešlých z produkční stáje Judda Apatowa (Superbad, Travička zelená, Apokalypsa v Hollywoodu), si vystačil se skrovným rozpočtem 19 milionů dolarů. Do pokladen kin jen v domovských Spojených státech však přinesl za dva týdny promítání víc než trojnásobek. Z hlediska techniky animace samozřejmě Buchty a klobásy nepůsobí tak impozantně jako letní pixarovský animovaný hit Hledá se Dory (který stál studio Disney 200 milionů dolarů), dospělým divákům bez předsudků však mohou poskytnout stejnou zábavu jako jejich dětem veselý příběh příběh o zapomnětlivé rybě. 

Jenže pozor - zatímco dospělí si mohou užívat i mnohavrstevné příběhy studia Pixar, film režisérů Conrada Vernona a Grega Tiernana je pro děti naprosto nevhodný. Přestože designem připomíná roztomilou disneyovku, mnohý rodič, který do kina vyrazí se svým postpubertálním potomkem, nejspíš usoudí, že přístupnost od patnácti let byla u nás stanovena příliš optimisticky. Buchty a klobásy jsou totiž opravdu hodně sprosté, a to jak v obraze, tak (zvláště) v dialozích. Nekorektních výrazů a lascivíních vtípků se tu až nadužívá, snad proto, že si je chtěli vychutnat všichni scenáristé (byli čtyři, včetně herce Setha Rogena, který namluvil postavu hrdinného lahůdkového párku Franka).

Obdivuhodným výkonem jsou pak výborné, hravé a chytré (a samozřejmě příslušně sprosté) české titulky Františka Fuky. Zkušený překladatel ovšem zjevně už nemohl ovlivnit namátkou zvolený distribuční titul (hot dog nevzniká spojením klobásy s buchtou, které se ve filmu vůbec nevyskytují. (V originále se film mimochodem jmenuje nevinně Sausage Party). Ve spojení s titulky si můžete vychutnat komediální hlasové výkony takových herců, jako jsou Kristen Wiigová, Jonah Hill, Michael Cera či Paul Rudd. Nečekaný smysl pro kontroverzní humor projevili i Edward Norton a Salma Hayeková. Pokud jde o akustické rozkoše, opravdový animovaný hit z filmu dělají i písničky osmioscarového hudebního skladatele Alana Menkena.

Laciný supermarket jako obraz Ameriky 

Autoři Buchet a klobás nenabízejí ani originální design, ani novátorský koncept. Podobně jako v pixarovkách jsou totiž protagonisty antropomorfizované předměty. Zaměstnanci ani nakupující v laciném předměstském supermarketu ovšem hrdiny, kteří naplno ožívají po zavíračce, vnímají jako normální zboží. (S výjimkou feťáka sjetého pervitinem, jemuž propůjčil hlas James Franco.) Nosný nápad je k nezaplacení: Lidé netuší, že předměty, které kladou do nákupních vozíků, je považují za bohy odnášející vyvolence ven, kde je čeká nový, Příští svět. Protože se blíží 4. červenec, den slev, mají i Frank a ostatní párky z balíčku velkou šanci, že se brzy konečně zasunou do vyhlédnutých žemlí. Párkový hrdina s milovanou Brendou Žemlovou a dalšími přáteli se však místo toho vydávají na dobrodružnou pouť mezi cizími regály, aby se od „indiánské“ kořalky Ohnivé vody a jiných trvanlivých (nesmrtelných) potravin dozvěděli pravdu o své existenci. Kdyby hrdinům nepomáhalo další odvážné pečivo – lesbické taco Teresa, která se zakoukala do Brendy, patrně by neunikli úkladům démonického zloducha Pičifuka...

Děsivější než pomstychtivá vaginální sprcha je ovšem otřes, který Fred a jeho přátelé zažijí tváří v tvář pravdě. Potvrzuje se, že lidé dělají venku se zbožím strašlivé věci (jedí dokonce i děti - baby mrkvičky!). Odvaha tvůrců Buchet a klobás sahá ovšem ještě dál než ke konfrontaci hrdinů s jejich jejich falešným útěšným náboženstvím. Ohnivá voda se posléze prohulí až k odpovědi na kardinální otázku týkající se samotného původu animovaných postav… 

Dějová linka vázaná na vážnou ontologickou otázku umožňuje tolerovat skutečnost, že Buchty a klobásy postrádají soudržnost a jsou složeny z komických etud, orgiasticky přeplněných bujarými nápady až k nepřehlednosti. Pokud nejste upjatí, tento bizarní letní filmeček vám nicméně může poskytnout neobvyklý zážitek. Nelze ovšem odhadnout, jak si příběh odvážného párku povede v Česku. Animované snímky jsou u nás stále ještě považované za zábavu pro děti a tato podívaná je do značné míry založena na zkušenostech se zámořskou popkulturou (a nakupováním v amerických supermarketech). Stará žvejkačka na kolečkovém křesle, mluvící syntetickým hlasem, připomene Stephena Hawkinga skoro každému, sekaná (meat loaf) zpívající hlasem zpěváka s přezdívkou Meat Loaf je ovšem už tak trochu tvrdým oříškem. 

Buchty a klobásy jsou ovšem především komplexním jízlivým komentářem k životnímu stylu současné Ameriky, plnému předsudků, stereotypů, manipulací a animozit. V supermarketu s tematickými regály „národních“ potravin tak vzniká napětí mezi židovským bagelem Sammym a arabským lavašem Karimem (i když oba mají dobrý vztah k hummusu). Německé lahůdky mají sympatie ke konečnému řešení a rasistické bílého zelí touží poslat cikánskou pečeni do trouby. Buchty a klobásy jsou pěknou ukázkou hořkého, amerického židovského humoru, podobně jako v tradičních animovaných filmech se ovšem obraz intolerantního světa nakonec rozplyne v humanistickém smíření. Co na tom, že může mít podobu hromadných orgií napříč různými sexuálními orientacemi a praktikami? Užijte si život, dokud to jde! 

Sausage Party
USA 2016, 89 minut

Režie: Conrad Vernon, Greg Tiernan
Svénář: Evan Goldberg, Seth Rogen, Kyle Hunter, Ariel Shaffir
Hudba: Alan Menken, Christopher Lennertz
Mluví: Seth Rogen, Kristen Wiigová, Jonah Hill, Edward Norton, Salma Hayeková, Michael Cera, Paul Rudd

Premiéra: 25. srpna 

(Tehle text jsem napsala do Lidových novin. Za možnost uveřejnit ho i zde na blogu redakci děkuju.)


2 komentáře:

  1. Sausage party má samozřejmě i trochu jiný význam: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=sausage%20party

    Ne, že by to bylo nějak extra sprosté, ale úplně nevinné to taky není :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recenzi. To, že se bude film líbit Frantovi Fukovi, jsem tak nějak čekal :-) , ale po recenzi v E15 a některých jiných jsem to chtěl vzdát... Ale nakonec jsme s partou (15-30, včetně jednoho Poláka a Němce) vyrazili a fakt jsme si to užili. Zvláštní bylo jen to, že Němec a Polák se smáli na úplně jiných místech než my ostatní... Možná téma pro nějakou diplomku...

    OdpovědětVymazat